Capitalul Românesc
AOAR solicită naționalizarea ramurilor industriale strategice
Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) susține, în numele intereselor de natură economică și socială ale țării noastre, naționalizarea temporară a unor companii importante din domenii strategice și cere Guvernului să ia măsuri în acest sens, se arată într-un comunicat dat publicității de AOAR.
Se pregătește butaforia pentru trecerea la euro
Cum angajamentul de a adopta euro până în 2019 a fost unul politic, se pare că rezolvarea problemelor ce stau în calea îndeplinirii acestui angajament se va face tot pe cale politică. Doar nu credea cineva că procesul de aderare la uniunea monetară va fi unul real, bazat pe o economie reală și pe reflectarea exactă a realităților în datele oficiale?
Reducerea CAS, doar o nouă strategie electorală
După ce a sufocat, literalmente, mediul de afaceri prin creșterea fiscalității, Guvernul anunță reducerea cu 5% a contribuțiilor sociale. ”Relaxarea fiscală” nu intră în vigoare începând cu luna iulie, așa cum promisese ferm Premierul, ci abia de la 1 octombrie, chiar înainte de alegeri. Reprezentanții FMI nu și-au spus încă ultimul cuvânt și anunță că au rămas unele ”chestiuni nerezolvate” care vor fi discutate cu autoritățile române la Washington.
Dacă uniune fiscală nu se poate, măcar bancară să fie
Chiar dacă ținta pentru trecerea la euro este abia 1 ianuarie 2019, iar modalitățile de atingere a acestei ținte nu sînt încă foarte clar stabilite, România ar trebui să se integreze cât mai curând posibil în Uniunea Bancară, a susținut ieri guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei Navale ”Mircea cel Batrân” din Constanța.
Continuă creșterea economică fără economie
În timp ce investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut, în primele trei luni ale anului curent, faţă de de perioada similară din 2013, cu 7,4%, iar formarea brută de capital fix a înregistrat, în aceeași perioadă, un regres de 10,4%, Produsul Intern Brut (PIB) estimat, în date ajustate sezonier, de Institutul Național de Statistică (INS), pentru primul trimestrul din 2014, a fost de 162.664,4 milioane lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 3,8% faţă de trimestrul unu din 2013.
Zona euro moare, dar nu se predă: Lituania va deveni al 19-lea membru
Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi-au dat miercuri acordul ca Lituania să intre în zona euro la 1 ianuarie 2015, statul baltic urmând să devină al 19-lea membru al uniunii monetare, anunță Mediafax.
Guvernul Ponta nu a primit încă verde din partea FMI pentru reducerea CAS
Deputatul PDL Andreea Paul a declarat, marţi, că delegaţia FMI, BM şi CE a solicitat să i se prezinte măsurile compensatorii, respectiv tăierile de cheltuieli sau introducerea de noi taxe, care vor fi aplicate odată cu reducerea CAS, dar Executivul nu a pregătit nicio astfel de măsură, anunță Mediafax.
Deflația bate la ușa zonei euro
Un mare număr de economiști europeni anticipează că Banca Centrală Europeană (BCE) va fi prima mare bancă centrală care va aduce dobânzile la depozite pe teritoriu negativ, presată de o iminentă spirală negativă a prețurilor, adusă de încetinirea inflației peste așteptări, precum și de pericolul de a intra în capcana de lichiditate.
BCE pregătește terenul pentru dobânzile negative
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi ceilalţi oficiali ai instituţiei pregătesc o serie de posibile măsuri neconvenţionale de combatere a riscului instalării unei inflaţii scăzute pentru o lungă perioadă de timp, de la dobânzi negative la lichidităţi destinate băncilor, anunță Mediafax.
Agricultorii loviți de calamități naturale ar putea fi scutiți de impozitul pe venit
Agricultorii care au înregistrat pagube anul trecut din cauza fenomenelor meteorologice ar putea beneficia de anularea impozitului pe venit datorat pentru 2013, proporţional cu gradul de calamitate al producţiei agricole, dacă acesta este de peste 30% şi impozitul se calculează pe norme de venit, anunță Mediafax.

rssfeedwidget.com